[...] ona właściwości chemiczne, które pozwalają jej na rozpuszczanie się w tłuszczach, stąd też jej przyjęcie powinno przebiegać przy ich obecności. Dodatkowo musimy pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach magazynowane są w organizmie, a nie wydalane wraz z moczem, jak w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina E - jakie funkcje [...]
Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]
W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]
[...] jak przyrządzić rybę, by im smakowała i najczęściej z braku pomysłów kulinarnych rezygnują z nich całkowicie, sądząc, że kapsułka omega 3 załatwi wszystko. Witaminy 2 mg witaminy C 0,055 mg witaminy B1 0,046 mg witaminy B2 2,3 mg witaminy B3 0,2 mg witaminy B6 0,012 mg witaminy B9 0,001 mg witaminy B12 0,007 mg witaminy A 0,001 mg witaminy D [...]
[...] jednocześnie źródeł wapnia i żelaza, jednak nie należy eliminować wapnia całkowicie z diety. Z kolei najważniejszym czynnikiem ułatwiającym wchłanianie żelaza są duże ilości witaminy C. Dlatego w posiłku mięsnym lub rybnym zawsze powinna towarzyszyć surówka. Czynnikami wspomagającymi wchłanianie żelaza są także kwasy organiczne, np. kwas [...]
[...] zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych zielonych roślinek, obok których najczęściej przechodzimy obojętnie. Są bogate w cenne minerały oraz witaminy, niezbędne dla naszego organizmu, ponadto wykazują działanie poprawiające nasze zdrowie i samopoczucie. Mogą stanowić bardzo ciekawy dodatek do naszych potraw, na [...]
[...] B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są rozpuszczalne w tłuszczach, inne w wodzie. Witamina B12 (jak i wszystkie inne z witaminy z grupy B) zalicza się do drugiej grupy. Witamina B12 a upośledzenie funkcji poznawczych Witamina B12, ze względu na zdolność do obniżenia poziomu homocysteiny, [...]
[...] wygładza, zmiękcza i uelastycznia. Rozjaśnia skórę, zapobiega hiperpigmentacji i pomaga usunąć ciemne plamy. W intensywnym wsparciu kondycji skóry zaleca się przyjąć 100 mg witaminy E dziennie. O czym należy pamiętać? Optymalny poziom wody w organizmie jest podstawą zdrowej skóry. Witaminy A, D, E skutecznie chronią skórę i utrzymują jej [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
[...] kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg witaminy C 0,06 mg tiaminy 0,02 mg ryboflawiny 0,54 mg niacyny 0,054 mg witaminy B6 26 µg kwasu foliowego 0,24 mg witaminy E 0,2 µg witaminy K 14 mg wapnia 2,4 mg żelaza 32 [...]
[...] szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. Ten suplement diety zawiera przede wszystkim ekstrakt z ashwagandhy oraz witaminy z grupy B. Ashwagandha może pomóc w radzeniu sobie ze stresem i poprawiać nastrój, oraz łagodzić skutki zdrowotne stresu, natomiast witaminy z grupy B odgrywają [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
Na wstępie wyjaśnijmy, że nie ma czegoś takiego jak jedna witamina B. Z tego też powodu w tym artykule będę starał się przedstawić, każdą z witamin z grupy B osobno. Co wiemy o witaminach z grupy B? B-12 (kobalamina) Poziom homocysteiny Suplementacja witamina B-12 w dawce 100-500 mcg wydaje się zmniejszać poziom homocysteiny.
[...] Na potrzeby niniejszego opracowania warto wyznaczyć sobie ambitny, ale i całkiem życiowy cel, którym będzie ułożenie jednodniowej dnia diety pozwalającej dostarczyć 500 mg witaminy C. Zanim w głowach sceptyków obudzą się sekciarskie argumenty mówiące, iż „dzisiejsza żywność nie zawiera już witamin”, warto przypomnieć, że bez owych witamin [...]
[...] wpływu hormonów stresu na tkankę mięśniową. Jak to się dzieje? Precyzyjne wyjaśnienie mechanizmów leżących u podłoża zależności pomiędzy suplementacją dużymi dawkami witaminy C a adaptacją wysiłkową byłoby dość czasochłonne, dlatego też warto ograniczyć się do podstawowych aspektów. Dane naukowe sugerują, że kwas askorbinowy zmniejsza [...]
Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]